}
Yoncada Verim

Yoncada Verim

Türkiye’nin önemli yem bitkileri arasında yer alan yoncada tercih edilecek toprak altı damla sulama sistemi, biçim sayısını ve biçimde verimi arttırmada kilit rol oynuyor.

Yoncada bir sezondaki biçim sayısı, biçim başına verim ve bitki ömrü yapılan uygulamalarla artış gösterebiliyor. Yoğun ve kuvvetli bitki çıkışı için ekimden önce tohum yatağını iyi hazırlamak ilk adımı oluşturuyor. Toprağı havalandırmak için toprak işleniyor. İyi verim için özünde toprak havalandırmaya, ekin ise sulamaya ihtiyaç duyuyor.

Pullukla derinden toprak işleme yerine üreticiler artık yüzeysel toprak işlemeye yönlendiriliyor. Kuru toprağa ekilen yonca tohumları sonradan sulama yapılsa da tohumların çıkışında sorun yaşanabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için iyi bir tohum yatağı hazırlandıktan sonra tohumu tavlı, yani nemli toprağa ekmek önem taşıyor. 

Biçimden hemen sonraki dönemlerde toprak altı damla sulama sistemiyle yapılan sulama ve gübreleme sayesinde sezondaki biçim sayısı 1 ile 3 arasında artıyor.

Yoncanın çimlenmesinde yağmurlama sulama etkisi

Tohumlar nemli toprağa 0,5 – 1 cm derinliğe ekildikten sonra çimlendirme için bir ya da iki kez 3-4 saatlik yağmurlama sulama yapılması gerekiyor. Ekimler ister sonbaharda ister ilkbaharda gerçekleştirilsin, yonca tarlalarında sorunsuz çıkış için çimlendirme aşamasında yağmurlama sulamanın tercih edilmesi gerek.

Yağmurlama sulama süresini gerekenden uzun tutmak toprakta sert bir tabaka oluşturarak tohumun patlamasına, yani çimlenmeye engel olabiliyor. Bu nedenle sulama süresine dikkat etmek tohumların çimlenmesinde önemli rol oynuyor.

Çimlenmenin ardından toprak altı damla sulama

Tohum patladıktan sonra toprak altında da yoncanın kökleri 2-3 cm gelişme gösteriyor. Bu noktadan sonra, yani çimlendirme sulamasının ardından toprak altı damla sulamaya geçmek yoncada daha hızlı gelişim sağlıyor.

Toprak altı damla sulama sistemine diğer bitkilere göre daha iyi tepki veren yoncada, bu sistemle biçim sayısı, biçim başına verim ve bitki ömründe ölçülebilir artışlar görülüyor. Bitki hızlı gelişime yatkın olduğu için, biçimden hemen sonraki dönemlerde toprak altı damla sulama sistemiyle yapılan sulama ve gübreleme sayesinde sezondaki biçim sayısı 1 ile 3 arasında artıyor.

Biçim veriminde yüzde 70 artış

Yağmurlama sulama ile İç Anadolu bölgesinde dekardan alınan ortalama verim ilk sezonda 1500 kilogram iken toprak altı damla sulama ile dekardan alınan verim 2400-2500 kilograma çıkıyor. Bu artış, toprak altı damla sulama ile daha homojen hale gelen ürün gelişimi ve artan biçim verimine dayanıyor.

Yağmurlama sulama ile sezonda biçim sayısı en fazla 4 olurken, toprak altı damla sulama ile 6 biçim alınabiliyor. Yağmurlama sulamada biçimden sonra 10 gün sulama yapılamıyor; toprak altı damla sulamada ise yoncalar kururken de alttan sulama yapılarak bitki yeni biçime ara vermeden hazırlanmış oluyor. Bu da biçim sayısında artış sağlıyor.

Yoncada verime etki eden faktörler:

  • Yoğun ve kuvvetli bitki çıkışı için ekimden önce tohum yatağını iyi hazırlamak gerekiyor.
  • Toprağı havalandırmak için toprak işleme yapılması iyi verimi sağlıyor.
  • İyi bir tohum yatağı hazırlandıktan sonra tohumu tavlı, yani nemli toprağa ekmek önem taşıyor.
  • Yağmurlama sulama süresine dikkat ederek toprakta katman oluşmasına engel olmak tohumların çimlenmesinde önemli rol oynuyor.
  • Çimlendirme sulamasının ardından toprak altı damla sulamaya geçmek yoncada daha hızlı gelişim sağlıyor.
  • Toprak altı damla sulama ile ürün gelişimi homojenleşerek biçim verimi artıyor.
  • Toprak altı damla sulama sistemiyle yapılan sulama ve gübreleme sayesinde sezondaki biçim sayısı 1 ile 3 arasında artıyor.