Damla sulama, bitkileri yetiştirmek için en verimli su ve besin maddesi dağıtım sistemidir. Su ve besinleri, doğru zamanda ve direkt, bitkinin kök bölgesine teslim eder. Böylelikle,her bir bitkinin ihtiyaç duyduğu su ve besin öğelerini, doğru zamanda almasını sağlar ve bitkilerin optimum seviyede büyümelerine yardımcı olur. Damla sulama sayesinde çiftçiler, sudan, gübrelerden, enerji ve hatta bitki koruma ürünlerinden tasarruf ederken daha yüksek verim elde edebilirler.
Nasıl çalışır?
Su ve besinler, "damlatıcılar" olarak bilinen daha küçük üniteler içeren "damlatıcı hatları" adı verilen borularda tarlada teslim edilir. Her bir damlatıcı, su ve gübre içeren damlalar yayar, bu da su ve besin maddelerinin her bir bitkinin kök bölgesine direkt olarak uygulanmasıyla sonuçlanır.
Nedeni basit. Damla sulama, diğer sulama yöntemlerine kıyasla, sadece daha fazla yatırım getirisi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çiftçilere, arazilerini yönetebilmeleri için verimli ve basit bir yol sağlar.
Tıpkı insanlar gibi, bitkiler de su ve besinlerini dengeli bir şekilde elde etmeyi severler. Kimse bir günde, tüm bir ayın yemeklerini yemek istemez ve aynı şey, bitkiler için de geçerlidir. Bu nedenle damla sulama, su ve besin maddelerini sık sık ve küçük dozlarda uygulayarak, mümkün olan en yüksek verimi elde etmenize yardımcı olan optimum büyüme koşullarını sağlar.
Bitkilerin damla sulama ile daha verimli olmasının nedeni şu:
2050 yılına gelindiğinde, dünyada 10 milyar insan yaşıyor olacak ve kişi başına yeterli kaloriyi üretebilmek için gerekli olan ekili arazilerde % 20 azalma olacak. Artan su kıtlığını da dahil edersek, tarımsal üretkenliği ve kaynak verimliliğini arttırmaya ihtiyaç duyduğumuz ortaya çıkıyor. Bu sayede damla sulama sistemi devreye giriyor, çiftçilerin daha fazla kalori ve metreküp su üretmesine izin vererek küresel tarım ekonomisini değiştiriyor.
Hangi bitkiler damla sulamaya daha uygundur?
Herhangi bir bitki, damla sulama kullanılarak yetiştirilebilir. Mısır, pamuk, yonca veya şeker pancarı gibi tarla bitkilerinden sebze ve ağaç ürünlerine, hatta topraksız yetişen bitkilerde bile damla sulama kullanılabilir. Damla sulama, düz ya da eğimli arazilerde hatta her türlü topografyada kullanım için uygundur. Tek karar, bitki ve tarla koşullarınıza göre doğru damla sulama konfigürasyonunu seçmektir.
Damla sulama nasıl verimlidir?
Damla sulama, % 95-100 su kullanım verimliliği ile en verimli sulama yöntemleri olarak bilinir. Bu, % 80-85 su kullanım verimliliğine sahip olan yağmurlama sistemleri veya % 60-70 verimli salma ve karık sulaması ile karşılaştırılır. Verimlilik, sistemin ürün performansı üzerindeki etkinliği ile nihayetinde çiftçinin verim ve karlılığı ile ilgilidir.
Damla sulama pahalı bir sistem midir?
Bir damla sulama sistemine yatırım yapmak isteyen çiftçiler, yatırım kazançlarını (ROI) alternatif sulama yöntemlerine karşı hesaplamalıdır. Damla sulama, ürün veriminde önemli artışlar sağladığından, girdilerden (su, gübre, enerji ve işçilik) tasarruf ederken, nispeten kısa bir sürede kendini ödeyebilir ve çiftçilere cebinde daha fazla kazanç sağlayabilir.
Bizimle iletişime geçin, sizin tarlanız ve bitkinizin ihtiyaçları hakkında konuşalım.