}
Banner Sanayi Domatesinde Damla Sulamanın Verim ve Kaliteye Etkisi

Sanayi Domatesinde Damla Sulamanın Verim ve Kaliteye Etkisi

Farklı tüketim alanlarıyla ön plana çıkan sanayi domatesinde damla sulama kullanımı verim ve kaliteyi arttırmada kilit rol üstleniyor. 

Gerek taze tüketimde gerek işleme sanayinde kullanılan domates, Türkiye’nin önemli bitkisel ürünlerinden biri. Hem örtü altında hem de açık alanda yetiştirilebiliyor. Açık alanda yetiştirilen domateslerin önemli bir bölümü de sanayilik amaçla kullanılıyor. Türkiye’de yıllık ortalama 350 bin dekar alanda sanayi domatesi üretimi yapılıyor. Üretimin en çok yapıldığı yerler ise Marmara ve Ege bölgeleri.

Özellikle son yıllarda artan taleple birlikte üreticiler fark yaratmak için sanayi domatesinde kaliteyi ön planda tutuyor. Bunun gerçekleşebilmesi için akıllı sulama uygulamaları ile beraber gerek duyulan girdilerin zamanında ve etkin şekilde bitkiyle buluşturulması şart. Bu nedenle sanayi domatesinde verim ve kalitenin artmasını sağlayan en önemli etkenlerin başında damla sulama kullanımı geliyor.

Sanayi domatesinde verim ve kalite artışının anahtarı: Damla sulama

Su, gübre ve zirai ilaç, tarımsal üretimin olmazsa olmazları arasında. Sanayi domatesinde verim ve kalite artışının anahtarı olan damla sulama sistemleri, yeterli miktarda yaptığı su uygulamaları ile domates fidelerinin strese girmeden gelişmelerini sağlıyor. Bu durum, zirai ilaç maliyetinden tasarruf demek.

Aynı zamanda üreticilerin bitki besleme uygulamalarını, bitkinin fizyolojik dönemlere göre dengeli bir şekilde yapmaları gerekiyor. Bu, sanayi domatesinin değerini belirleyen briks oranında etkili bir faktör. Damla sulama sistemiyle yapılan sulamalarda bitki ihtiyaç duyduğu gübreyi tam zamanında ve doğru miktarda aldığı için meyve kalitesi artıyor, bu da briks değerine olumlu etki ediyor.

Damla sulama ile bitkinin kalbi olan kök bölgesine dengeli sulama ve gübreleme yaparak birçok hastalık ve zararlıya karşı dirençli bitkiler yetiştirilmesi, verim artışını sağlayan önemli etkenlerden biri.

Verimde yüzde 50 artış

Türkiye’de özellikle son yıllarda damla sulama kullanımında önemli artışlar mevcut. Bunda damla sulama sistemlerinin verime olan etkisi oldukça yüksek. Sanayi domatesine bakıldığında ise damla sulama kullanılan ve kullanılmayan arazilerin veriminde farklılıklar gözlemleniyor. Diğer sulama yöntemlerin kullanıldığı arazilerde verimler dekara 4-5 ton civarındayken, damla sulama ile bu oran dekar başına ortalama 9-10 tona kadar yükseliyor. Aynı zamanda damla sulama ile bitkinin kalbi olan kök bölgesine dengeli sulama ve gübreleme yaparak birçok hastalık ve zararlıya karşı dirençli bitkiler yetiştirilmesi, verim artışını sağlayan önemli etkenlerden biri.

Doğru hat çekme mesafesi ve düşük debinin avantajları

Sanayi domatesinin su istekleri bitkinin gelişim aşamalarına göre farklılık gösteriyor. Sulama açısından kritik olan zamanlar ise çiçeklenme, meyve tutumu ve meyve dolgusu dönemleri. Bu aşamalardan önce bitkinin suya olan ihtiyacı oldukça az. Gereksiz sulamanın yapılmaması için sulamanın kontrollü ve planlı olarak gerçekleşmesi şart. Bu durumu etkileyen faktörlerin başında düşük debili damlatıcıların kullanılması geliyor. Düşük debinin en önemli avantajı ise hat çekme mesafesini arttırması.

Doğru hat çekme mesafesi damla sulama borusundaki ilk damlatıcı ile son damlatıcının eşit miktarda su damlatmasını sağlıyor. Aynı zamanda boruların çapıyla damlatıcı aralıklarının mesafesinin belirlenmesine yardımcı oluyor. Bu durum planlı bir sulamanın önü açıyor ve ilk kurulum maliyetinin artmasını engelliyor. Üretici hem maliyetlerini azaltırken hem de verim artışı ile daha kaliteli domatesler yetiştirerek ekonomik olarak kazanç elde ediyor.

Siz de girdilerinizi azaltıp, daha fazla verim ve kazanç mı hedefliyorsunuz?

Siz de girdilerinizi azaltıp, daha fazla verim ve kazanç mı hedefliyorsunuz?

Bizimle iletişime geçin, sizin tarlanızı konuşalım!