}
Mısırda Damla Sulama Sistemleri

Mısırda Damla Sulama Sistemleri

Suyu çok seven bitkilerden biri olan mısırda damla sulama sistemi kullanımı yüksek verimlilik ve daha kaliteli ürün anlamına geliyor. Toprak üstü damla sulama uniformite sağlamasıyla öne çıkarken; mısırda toprak altı damla sulama hastalıklara dayanıklılık, uzun ömürlü kullanım ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sunuyor.

En çok yetiştirilen tahıllar sıralamasında dünyada birinci, Türkiye’de ise üçüncü sırada yer alan mısır, suyu seven bitkilerden biri olarak tanınıyor. Bu yüzden bitkinin verimliliği üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden birini su kullanımı oluşturuyor. Eğer mısıra ihtiyaç duyduğu zaman ve ölçüde su verilmezse, bitki su stresiyle karşı karşıya kalıyor.

Bu stres, mısırın bulunduğu evreye göre farklı oranlarda verim kaybına sebep oluyor. Örneğin 12-16 yapraklı dönemdeyken su stresinden kaynaklı günlük verim kaybı %3’ken; bu oran çiçeklenme döneminde %3,2’ye, tozlaşma döneminde de %6,8’e çıkıyor. Dane kabarma ve süt olum dönemlerinde ise %4,2’lerde seyrediyor.

Öte yandan gereğinden fazla su verilmesi de mısır bitkisinin gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu noktada en iyi çözümü, suyun doğru ve etkin kullanımını sağlayan damla sulama sistemleri sunuyor. Bitkinin bulunduğu gelişim evresine göre, her bir bitki kökünün belirli miktarda ve doğrudan suyla buluşmasını sağlayan damla sulama sistemleri, tüm arazi tipleri ve toprak türlerine kolayca uygulanabiliyor.

Mısırda sulama işleminin gerek bitki gerekse arazide her an kontrollü şekilde yapılmasını sağlayan damla sulama sistemi, sulamayla birlikte gübrelemenin de yapılmasına olanak tanıyor. Tıpkı su gibi bitki besinlerinin de kontrollü şekilde verilmesini sağlayan sistem, toprak üstü ve toprak altı damla sulama olmak üzere ikiye ayrılıyor.

NETAFIM olarak yaptığımız denemeler, salma sulamada kullanılan suyun yarısının bile toprak üstü damla sulama için yeterli olduğunu gösteriyor.

Mısırda toprak üstü damla sulama sistemi

Toprak üstü damla sulama mısır bitkisinde iyi çimlenme, tekdüze ve güçlü çıkış sağlıyor. Koçan büyüklüğü, dane büyüklüğü ve ağırlığını arttırmada etkili olan sistem, su ve enerji kullanım etkinliğini yükseltiyor. NETAFIM olarak yaptığımız denemeler, salma sulamada kullanılan suyun yarısının bile toprak üstü damla sulama için yeterli olduğunu gösteriyor.

Damla sulama ile gübreyi az miktarlarda çok defada vermek gübrelerin de kullanım etkinliğini arttırıyor. Yüksek yaprak alanı indeksi ve besin maddelerinin bitki tarafından etkili kullanımına yardımcı olan su dengesi doğru şekilde sağlanabilirken, daha yaygın köke sahip olan bitkiler bu sayede su ve besin maddesi stresine girmiyor.

Besin maddelerinin merkezi kök bölgesine ulaştırılabilmesi kullanılan gübre miktarını düşürüyor. Bu durum üreticiye daha düşük maliyet olarak yansıyor. Yüksek verimlilik ve kaliteli ürün miktarının artması da mısır üreticilerinin kazancını arttırmasını sağlıyor.

Mısırda toprak altı damla sulamanın avantajları

Toprak altı damla sulama, toprak üstü damla sulamadan farklı olarak sadece hedeflenen kök bölgesini suladığı için, yabancı ot gelişimini engelliyor. Çünkü toprak yüzeyinde herhangi bir sulama yapmıyor. Kuru kalan toprak yüzeyi yüksek havalanma kapasitesi sağladığı gibi, mısırda kök ve kök boğazı hastalıklarını önlemede de etkili oluyor. Ayrıca tarla içerisinde kolay hareket imkanı sağlıyor.

Toprak altı damla sulamada direkt olarak mısır köklerine ulaştırılan su ve gübre solüsyonu daha verimli bir gübrelemeyi beraberinde getiriyor. Özellikle de fosforun mısır bitkileri tarafından alınımını kolaylaştırıyor. Yağmur, rüzgar ya da güneş gibi çevresel faktörlere doğrudan maruz kalmadığı için de 7-15 yıla varan uzun ömürlü bir kullanım sağlıyor.

Toprak altı damla sulama kurulumu

Mısırda toprak altı damla sulama sisteminin kurulum, işçilik, bakım ve maliyet açısından da büyük avantajları var. Her sezon başında kurup, sezon sonunda kaldırma işlemi gerektirmediği için, serme ve toplama işçiliği ortadan kalkıyor. Üstelik toprak işleme faaliyetlerini ciddi miktarda düşürüyor. Bu da işçilik maliyetinin önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

Toprak altı damla sulama sistemi tüm bu özellikleri sayesinde özellikle işçi bulmanın zor olduğu bölgeler için daha fazla uygunluk gösteriyor. 1 dekar arazide 20-25 dakika süren kurulumu sırasında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, hat çekme mesafesine göre doğru sulama borusu seçimi.

 

Sistemden en yüksek verimi alabilmek için hat çekme mesafesine göre 16 mm, 20 mm veya 22 mm çapındaki boruların tercih edilmesi gerekiyor. Toprak yapısına bağlı olarak da 1 ila 1,6 litre/saat ve 40-50 cm’de bir damlatıcısı olan modeller kullanılıyor.

Damla sulama sistemleri sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda mısır üreticisinin en büyük destekçisi. Özellikle toprak altı damla sulama sistemi %20 ila %40 arasında verim artışı ve %60’a varan daha kârlı bir üretim modeli sunuyor.

 

ÜRETİCİDEN DİNLEYİN

Mısırda toprak altı damla sulama sisteminin avantajlarını ve özelliklerini, Konya-Karapınar’da 540 dekarlık arazisinde uygulayan Rafet Sezer anlatıyor;

MISIRDA VERİM

MISIRDA VERİM

Mısır bitkiniz hakkında konuşalım