}
Fındıkta damla sulamanın avantajları

Fındıkta damla sulamanın avantajları

Fındıkta özellikle toprak altı damla sulama sayesinde kılcal köklerin direkt olarak suyla temas etmesi verimin artmasını sağlıyor. Ayrıca yıl boyunca yapılacak sulama ve gübreleme işlemleri ile ürün alamama derdi ortadan kalkıyor.

Fındık Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden biri. Çünkü üretiminde açık ara dünya birincisi. Ülke içerisindeki üretim alanlarına bakıldığında, Karadeniz kıyılarının bu anlamda söz sahibi olduğu görülüyor. Bu bölgelerin iklimden kaynaklı bol yağış alması, tarımda verimliliği arttıran en önemli kriterlerden biri olan sulamanın bugüne dek fındık üretiminde ikinci planda kalmasına yol açmıştı. Ancak sulamanın önemini kavrayan üreticiler ile fındık ocaklarında damla sulama sistemlerinin kullanımı her geçen yıl artıyor. Hem toprak altı hem de toprak üstü olarak gerçekleştirilen damla sulama sayesinde fındık üreticisi sadece yağış aldıkları dönemlerde değil, tüm sezon boyunca ürüne su vererek verimin artmasını sağlıyor.

doğru damla sulama projesi

Fındıkta sulama nasıl yapılmalı?

Fındığın yıl içerisindeki ortalama su ihtiyacı iklim şartlarına bağlı olarak her bölge için değişkenlik gösterse de 700 mm civarında olduğu söylenebilir. Bu ihtiyacın en az 500 mm’si karşılanamadığı takdirde sulama yapılması gerekiyor. Mart ayı ile birlikte gübreleme ve sulama işlemleri başlıyor, nisan ve mayıs aylarında da devam ediyor. Özellikle haziran ve temmuz aylarında fındık iç dolumu gerçekleştiği için bu dönemde gübrelemenin haricinde sulamanın da yapılması; günde en az 1 saat gübreyle beraber suyun da sisteme verilmesi gerekiyor. Döneme göre değişkenlik gösterse de 6-7 günlük aralıklarla günde en az 4-5 saat sadece sulama yapılması fındık için yeteri oluyor.

İYİ VE BAKIMLI BAHÇE KOŞULLARINDA FINDIKTA HER YIL DÜZENLİ VE YÜKSEK VERİM ALINABİLİYOR. BU NEDENLE PERİYODİSİTE DÖNEMLERİNİN ETKİSİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN HASAT BAŞLANGICINDAN GELECEK SEZONA KADAR SULAMA VE GÜBRELEME YAPILMASI GEREKİYOR.

Damla sulamanın periyodisiteye etkisi

Diğer birçok bitkide olduğu gibi fındıkta da yıllara göre verimde dalgalanmalar görülebiliyor. Soğuk iklim koşullarından kaynaklı don, yeterli düzeyde kültürel işlemlerin yapılamaması ve periyodisite gibi etkenler bu dalgalanmanın olmasına sebebiyet veriyor. Fakat iyi ve bakımlı bahçe koşullarında fındıkta her yıl düzenli ve yüksek verim alınabiliyor. Üreticilerin en çok dert yakındığı dönemlerden biri olan periyodisitenin etkisini en aza indirmek için hasat başlangıcından gelecek sezona kadar sulama ve gübreleme yapılması gerekiyor. Böylece düzenli gübreleme ve sulama yapılan fındık ocaklarında hiç ürün alamama şansı ortadan kalkıyor. 

Ayrıca damla sulamanın randımana olan olumlu etkisiyle fındığın kalitesi de her zaman yükseliyor. Tabii bu noktada fındığın fiziksel olarak gelişmesi sadece damla sulama sayesinde gerçekleşmiyor. Budama, ocak bakımı ve yabancı otla mücadelenin doğru yapılması, damla sulama ve gübrelemeyle birleşince kaliteli bir ürün ortaya çıkıyor.

fındıkta damla sulama avantajları

Fındıkta damla sulama ile gübreleme imkânı

Damla sulama sadece verime ve randımana olumlu yönde etki etmiyor. Aynı zamanda tarım makinelerinin bahçeye verdiği tahribatın da önüne geçiyor. Çünkü fındık ocaklarında sıklıkla tercih edilen toprak altı damla sulama sistemi hem zirai ilaçlama hem de gübrelemenin toprak altından yapılmasına olanak tanıyor. Böylece bu işlemler için bahçeye herhangi tarım makinesinin girmesine gerek kalmıyor.

Fındık üreticilerinin yaşadığı bir diğer sorun, üretim genelde engebeli arazilerde yapıldığı için gübrelemenin zor ve maliyetli olması. Ancak toprak altı damla sulama bu problemi de ortadan kaldırıyor. Toprak altı damla sulama sayesinde üreticiler gübreyi sistem üzerinden doğrudan bitki kökleriyle buluşturabildikleri için hem homojen gübreleme yapabiliyor hem de işçilikten tasarruf sağlıyor.

Fındıkta toprak altı damla sulama sistemi kurulumu

Fındık ağaçlarının beslenmesini sağlayan kılcal kökler toprağın 15-20 cm altında bulunuyor. Bu nedenle damla sulama borusunu da 15-20 cm aralığına sabitlemek gerekiyor. Bunun tespiti ise fındık ocaklarının taç izdüşümüne bakılarak yapılıyor. İki ocak birbirine yakınlaşmış ise ortadan ve 3-4 metre aralıklarla tek lateral geçiriliyor. İki ocağın taç izdüşümü birleşmemiş ise bu mesafe 5-6 metrelere çıkabiliyor. Sıra araları ise ocağın hem sağından hem solundan taç izdüşümünün ortasına gelecek şekilde ayarlanıyor ve çift kat olarak yerleştiriliyor. Bu sayede toprağın altında bulunan köke, suyu ve gübreyi daha rahat ulaştırıp verimi arttırmak mümkün oluyor.

Aynı zamanda 15-20 senelik fındık ocaklarında hem toprak hem kök oldukça yorgun ve yıpranmış olabiliyor. Sezon boyunca bu yorgun fındık ocaklarına toprak altından sulama ve gübreleme yapıldığında iyileşmeler görülebiliyor. Ayrıca buharlaşma durumunu ortadan kaldırarak kökün direkt su ve gübreyle buluşması sağlanıyor.

Sulama ve gübrelemede dikkat edilecekler

Fındık ocaklarında bazı dönemlere olması gerekenden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Özelikle vejetasyondan sonraki 5 haftalık süreç, yeşil aksamın oluşması ve fındık iç dolum zamanında yapılacak gübreleme ve sulama işlemleri doğrudan verime etki ediyor. O dönemlerde gübreleme ve sulama miktarlarının iyi takip edilip doğru miktarda verilmesi gerekiyor. Yoksa verim düşüşleri kaçınılmaz oluyor.

FINDIKTA BAŞARI HİKAYESİ

Samsun’da 9 yıldır 400 dönüm fındık bahçesinde NETAFIM ürünlerini tercih eden Zekeriya Ortaboy, fındıkta toprak altı damla sulamanın avantajlarını anlatıyor.

“Netafim’den önce 600-700 kg aldığımız fındık 1000-1500 kg. seviyesine çıktı. Verimimiz çok arttı, yabancı ot ile mücadelede büyük oranda tasarruf sağladık ama bizim için en önemlisi bir sene verim alıp bir sene verim alamama sorunumuz ortadan kalktı. Her sezon standart ürün alıyoruz.
Teşekkürler Netafim”  Zekeriya Ortaboy, Üretici / Samsun- Terme

Uzmanlarımıza danışın

Uzmanlarımıza danışın

En iyi fındığı üretebilmek için uzmanlarımıza şimdi danışın