}
Şekerpancarında Damla Sulamanın Polara Etkisi

Şekerpancarında Damla Sulamanın Polara Etkisi

Kök gelişiminin polar değeri ve ürün kalitesini belirlediği şekerpancarında, damla sulama sistemi her iki açıdan da avantaj sağlıyor. Sulamanın yanı sıra gübrelemeye ve zirai ilaçlamaya da imkan vermesi, damla sulamayı diğerlerinden birkaç adım öne alıyor.

Şekerpancarı Türkiye’de 350-400 bin hektarlık üretim alanına sahip. Üretimin neredeyse yarısı İç Anadolu bölgesinde yapılıyor. Toplamda 800-850 mm suya ihtiyaç duyan bitkide en yüksek su tüketimi temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşiyor. Bu tarlaların %99’unda yağmurlama sulama uygulanırken, geri kalan kısmı damla sulama sistemiyle sulanıyor. Damla sulama, başta verim olmak üzere pek çok konuda avantaj sağlıyor.

Şekerpancarı yetiştiriciliğinde yağmurlama sulamaya kıyasla %30-40 enerji tasarrufu sağlayan damla sulama, en çok şeker oranı ve kalitesinde sağladığı artışla dikkat çekiyor. Çünkü şekerpancarında şeker kalitesi, en az verim kadar büyük öneme sahip. Yağmurlama sulamaya göre damla sulama verime ve şeker oranına doğrudan etki ediyor. Yağmurlama sulamada su stresine dayanıksızlaşan şekerpancarının kılcal kökleri az gelişiyor, bu da su ve gübreyi az almasına yol açıyor. Damla sulamada ise doğrudan suyu alan köklerde kılcal damar gelişimi yüksek seviyede oluyor, iyi beslenen bitkinin şeker kalitesi de artıyor. Damla sulama ile şekerpancarında verimde %10, polarda da 1-3 arasında fark görülüyor.

Homojen gübrelemeye olanak sağlıyor

Homojen sulamanın yanı sıra daha fazla alanı kontrollü şekilde sulamaya imkân tanıyan damla sulama ile homojen gübreleme yapmak da mümkün. Bu sayede sağlıklı bitki gelişimine imkân tanıyor, bu da verime etki ediyor. Rüzgârlı havalarda iyi randıman alınamayan yağmurlama sulamaya karşın damla sulamada su ve gübre doğrudan köke ulaştığından kök gelişiminde daha etkili oluyor. Bu özelliği sayesinde %50’ye varan su tasarrufu da sağlıyor.

 

Sık görülen yaprak lekesi hastalığı riski azalıyor

Şekerpancarında damla sulama sistemi ile bitki yukarıdan ıslatılmıyor ve ortamın rutubeti yağmurlama sulamaya kıyasla daha az olduğundan mantari hastalık riski de azalıyor. Yağmurlama sulama kullanılan arazilerde ıslanan yapraklar üzerinde sıkça görülen yaprak lekesi hastalığı, damla sulamada daha düşük risk taşıyor. Üstelik damla sulamayla sistemik ilaçlar kullanılarak zirai ilaçlama yapılıp, bu hastalıklarla mücadele etmek daha kolay hale geliyor.

TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Uzman ekibimizle görüşmek için bizimle iletişime geçin