}
Banner

Damla sulama sistemlerinin kalbi olan filtreler damlama borularını koruyarak uzun ömürlü olmalarını ve düzgün çalışmalarını sağlıyor. Doğru filtre kullanımı ise üreticileri ekstra çıkabilecek maliyetlere karşı koruyor. Bu noktada filtre seçiminin önemi bir kat daha değer kazanıyor.

Damla sulama sistemlerinin en önemli unsurlarının başında filtreleme geliyor. Damla sulamanın adeta kalbi olan filtreler, boruların küçük geçiş kanallarına sahip olması nedeniyle tıkanmasını önlemek için kullanılıyor. Damlatıcıların tıkanmasına fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler etki ediyor. En fazla etki edenler ise fiziksel yolla taşınan kum ve mil gibi partiküller. Kirli suyun boruları tıkaması ile üretici arazisini doğru ve düzgün bir şekilde sulayamıyor. Ayrıca damlatıcıların tıkanması damla sulama borusunun faaliyetinin sona ermesine sebep oluyor. Aynı zamanda bu tıkanma suyun eşit dağılımını bozduğu için ürünün verimine ve kalitesine de etki ediyor.

4 farklı filtre çeşidi bulunuyor

Disk filtre, elek filtre, gravel ve hidrosiklon olmak üzere 4 farklı damla sulama filtresi bulunuyor. Disk filtreler organik madde içeren yüzey sularına karşı üstün koruma sağlıyor. Ayrıca 3 boyutlu filtrasyon gövdesi sayesinde tüm su türlerine karşı en verimli kullanılan filtrelerin başında geliyor. Yeraltı sularının filtrelenmesi ve sprink sistemlerinin korunmasında en iyi seçeneklerden biri elek filtre. Birden fazla su kaynağındaki kuyu suyu veya tek yıllık damla sulama hattı uygulamaları için birincil filtre olarak kullanılıyor. Yosun filtresi olarak da adlandırılan gravel filtreler ise disk filtre ile beraber kullanılan ve canlı ya da cansız yabancı cisimleri (yosun, kil, tortu, böcek) filtrelemek için tercih edilen filtre türü. Hidrosiklon filtreler de kum içeriği yüksek suları elek filtre veya gravel filtresinden geçirmeden önce ön filtrasyondan geçirmek amacıyla tercih ediliyor.

Filtre seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Damla sulama sistemlerinin ömrüne direkt etki eden filtrelerin seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var. Bunlar göz önünde bulundurulmaması, üreticiye ekstra maliyet çıkması demek. Çünkü yanlış filtre kullanımında hem kullanılan filtre zarar görüyor hem de damla sulama borusunda hasar meydana geliyor. 3 farklı filtre tipi var; manuel, yarı otomatik ve otomatik. Bu filtre tipleri su kaynağının kirliliği ve kapasitesine göre seçiliyor. Su kaynağı çok kirli ve arazinin büyüklüğünden kaynaklı işçilik çok ise otomatik filtre. Su kaynağı çok kirli değil ve işçiliğin problem olmadığı arazilerde de ekonomik olması açısından manuel ve yarı otomatik tipler tercih edilebilir. Otomatik filtreler kendi kendilerini temizleme özelliğine sahip oldukları için işçiliği en aza indiriyor. Manuel ve yarı otomatik filtrelerde ise üretici kendisi filtreleri temizliyor. Burada öne çıkan en önemli etken ise suyun kirlilik oranı. Çok kirli olan su kaynaklarında üretici yarım saatte bir filtreyi temizlemezse damlama boruları tıkanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Dengesiz su kapasitelerinin olduğu su kaynaklarında 2-3 tane değişik ölçülerde hidrosiklon filtre kullanılması filtrenin ömrünü uzatıyor.

Su kaynağının tipi de filtre seçiminde öne çıkan bir diğer etken. Derin kuyularda hidrosiklon kum filtresi; akarsu, dere, göl ve kanal gibi su kaynaklarında ise gravel yosun filtresi kullanılması oldukça önemli. Ayrıca su kapasitesinin önceden belirlenip kapasiteye uygun filtre seçimi yapmak da damla sulama borularının düzgün çalışması için olmazsa olmazlar arasında. Çünkü su kapasitesine göre uygun filtre seçimi yapılmazsa filtreler kullanılmaz hale geliyor ve ekstra maliyet çıkarabiliyor.

Filtre kullanımında öne çıkan detaylar

Filtrelerin doğru kullanımı da en az filtre seçimi kadar önemli. Özellikle 2-3 tarlası bulunan ve aynı zamanda sprink sulama sistemlerini de kullanan üreticilerin filtrelemeleri tarlanın başında yapması gerekiyor. Yoksa sprink borularında biriken kirli suların, damlama borularını tıkama ihtimali bulunuyor. Aynı zamanda dengesiz su kapasitelerinin olduğu su kaynaklarında 2-3 tane değişik ölçülerde hidrosiklon filtre kullanılması filtrenin ömrünü uzatıyor. Çünkü sulama sezonu sonunda kaynaktan gelen suyun yoğunluğu azalacağı için farklı boyutlarda hidrosiklon filtre kullanarak kapasite ayarlaması yapılabiliyor. Ayrıca aynı hidrosiklon filtreyi farklı su kapasitesine sahip arazilere taşıyarak da kullanmak mümkün.

Filtreleme sistemlerinde en önemli aşama doğru basınç ayarlaması ve filtrelerin temizliğinden geçiyor. Bu konu asla unutulmaması ve düzgün uygulanması gereken işlemlerden biri. Sulama esnasında filtre tıkandığında filtre giriş basıncı yükselirken çıkış basıncı ise düşüyor. Giriş ile çıkış basınçları arasında 0.5 bar ya da daha fazla fark görüldüğünde filtrenin temizlenmesi şart. Çıkış basınç değerinin ise 2.5 bar olması gerekiyor. Bu nedenle düzenli olarak disk ya da elek filtrelerin ters yıkama işlemleri yaptırılıp temizlenmesi sağlanmalı ki damlama boruları tıkanmasın. Zaten filtrelerin amaçlarının başında da az basınç kaybı ile suyu süzmek, katı maddelerin borulara kaçmasını önlemek ve bu maddeleri sistem dışına kolayca atmak geliyor. Bu işlemleri rahatça gerçekleştirebilmesi için de düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor.

Desteğe mi ihtiyacınız var?

Desteğe mi ihtiyacınız var?

Sulama sisteminizi koruyacak en ideal filtreyi seçmek için uzmanlarımıza danışın.