}
Banner Çeltikte Girdi Maliyetleri Damla Sulama ile Nasıl Düşüyor?

Çeltikte Girdi Maliyetleri Damla Sulama ile Nasıl Düşüyor?

Damla sulamanın çeltik tarımında kullanılması eğimli arazilerin üretime açılmasını sağlıyor. Bu durum her geçen gün artan icar maliyetlerinin düşmesine sebep oluyor. Üreticiler aynı zamanda kuru toprakta üretimlerini gerçekleştirirken, gübreleme ve zirai ilaçlama gibi yüksek maliyetli girdilerden ve işçilikten ciddi tasarruf elde ediyor.

Çeltik Türkiye tarımsal üretimi açısından çok önemli bitki. Fakat gerek üretim koşullarının her geçen yıl daha da zorlaşması gerek gümrük vergilerinin düşürülmesi gibi sebeplerden ötürü üreticiler olması gereken kazançların altında gelir elde ediyor. Bu duruma bir de yüksek icar bedelleri eklenince çeltik üreticisi üretim yapmakta oldukça zorlanıyor. Zaten hâlihazırda gübre, enerji ve bitki koruma gibi ana girdilerin dövizle orantılı olarak her geçen gün artması ortaya büyük bir sorun çıkartıyor. Üreticiler bu sorunların üstesinden gelmek için farklı çözüm yollarına başvuruyor. Bu çözümlerden bir tanesi ise damla sulama.

Son yıllarda damla sulama ile çeltik üretimi hızla artmış durumda. Böyle devam etmesi hâlinde gelecek yıllarda da katlanarak artması ve birçok alana yayılması kaçınılmaz. Üreticilerin damla sulamaya yönelmesinin birçok sebebi bulunuyor. Fakat en önemlisi daha az girdi ile daha fazla kazanç elde edilmesi. Bilindiği üzere damla sulamanın en büyük avantajlarının başında bitkinin kök bölgesinin gübre, su ve zirai ilaç ile direkt olarak buluşması geliyor. Böylelikle tüm bu girdiler gereksiz yere kullanılmadan bitkinin ihtiyacı kadar veriliyor. Bu durum girdi maliyetlerinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca çeltikte daha fazla verim elde ederek daha fazla kazanç elde ediliyor. Fakat bu noktada özellikle gübrelemeyi damla sulama boruları ile bitkiyle buluşturmak oldukça önemli.

Eğimli arazilerde çeltik ekimiyle icar fiyatları düşüyor

Çeltikte maliyetleri düşüren ana sebeplerin başında icar fiyatlarının düşmesi geliyor. Bunun sebebi ise eğimli arazilerin çeltik tarımına açılması. Geleneksel yöntem olan tava sisteminde yetiştirilen çeltiklerde arazi fiyatları 1500 ile 2000 lira arasında değişiyor. Fakat damla sulama ile eğimli arazilerde de çeltik yetiştirilebilmesi kira bedellerini düşürüyor. Bu rakam güncel çeltik fiyatlarına bakıldığında 300-400 kg çeltiğe tekabül ediyor. Ayrıca damla sulamanın eğimli arazilerde eşit su ve gübre dağıtım avantajı ile yabancı ot kontrolü de daha rahat bir biçimde gerçekleşiyor. Böylelikle üreticilerin maliyetleri büyük oranda azalmış oluyor.

Damla sulama çeltik ekiminde kazandırıyor

Çeltik tava sisteminde çamurun içinde özel traktörle, çok ciddi mazot tüketilerek serpme makineleriyle suyun içine gömülüyor. Fakat damla sulama ile hiçbir özel alet kullanmadan kuru toprağa çeltik ekiminin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi yine üreticilerin hem verim hem de ekonomik açıdan kazanç sağladığı durumlardan biri. Çünkü ekim maliyetleri yarı yarıya azalıyor. Öyle ki tava sisteminde 20-22 kg tohum kullanılıyor. Damla sulama sistemiyle sıralı ve nizami bir ekim yapıldığı için tohum kullanımı 10 kg’a kadar düşüyor.

damla sulama ile işçilik maliyetleri azalıyor

Arazi tesviye işlemleri küçük parsellerde tesviye bıçağı, daha geniş parsellerde hafif ağırlıklı greyder ya da lazerle çalışan tesviye aleti ile yapılıyor. Fakat damla sulama sisteminde bu işlemin yapılması gerekmiyor. Ayrıca tava sisteminde zirai ilaçlamada da ciddi bir maliyet söz konusu. Özellikle bitkinin suyun içinde kalması bitki koruma ürünlerinin sağlıklı bir şekilde çeltikle buluşmasını engelliyor. Fakat damla sulama ile çeltik ekilecek araziler kuru olduğu için zirai ilaçlama çok rahat yapılıyor. Böylelikle hem maliyet hem de işçilik azalıyor.

Siz de çeltik üretiminde damla sulamanın avantajlarını keşfetmek mi istiyorsunuz?

Siz de çeltik üretiminde damla sulamanın avantajlarını keşfetmek mi istiyorsunuz?

Bizimle iletişime geçin, çeltik üretiminde karlı çıkın!