Tarımda dijitalleşme hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor?
Tarımda dijitalleşme, üretimin desteklenmesinin yanı sıra kırsal alanlardaki yaşamları büyük ölçüde dönüştürmede önemli bir rol oynuyor. Dijitalleşmeye ayak uyduran üreticiler etkin sulama, gübreleme ve tarımsal ilaçlama konularında bir adım öne çıkıyor. Böylece hem verim hem de kalitede artış yaşanıyor.
Sürdürülebilir bir tarım için daha az kaynak kullanarak, daha çok verim elde etmenin gerekliliği tüm dünyada çözüm bulunması gereken en önemli sorun haline geldi. Çok kısa bir süre içinde 8 milyar olacağı tahmin edilen dünya nüfusunun, 10-20 sene içerisinde 10 milyara kadar ulaşması bekleniyor. Bu, milyarlarca insanın daha fazla gıda ve suya ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Ancak gerçek anlamda farkında olunması gereken, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin de etkisiyle tatlı su kaynaklarının giderek azalması ve şiddetli su stresinin insan nüfusunun hemen hemen yarısını yakın bir gelecekte etkileyecek olması. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin de tarımsal sulamada kullanıldığı göz önüne alındığında, su ve gıda krizinden kaçınmak için bir denge sağlanması gerektiği aşikâr. Bunun en önemli yolu ise teknolojinin tarıma entegre olmasından ve üreticilerin tarımda dijitalleşmeye ayak uydurmasından geçiyor.

GrowSphere™ MAX Ürünümüzün Başarısı
İnternetin günlük yaşantı içindeki gelişimi ile beraberinde gelen ve giderek artan dijitalleşme ihtiyacı, sağlanması gereken dengeyi oluşturabilecek teknolojiyi insanlara sunuyor. Bu teknolojiyi kullanarak, 2023 yılında, NETAFIM’in ilk akıllı işletim sistemi olan GrowSphere™ ‘i sahada kullanmaya başladık ve sulama ile gübreleme faaliyetleri yönetiminde büyük bir adım attık. Aldığımız değerli geri bildirimler sayesinde, önümüzdeki yıllar için daha etkin ve hassas sulama yapabilmek adına çalışmalarımızı sürdürdük.
Growtech 2022 ve 2023 fuarlarında tanıttığımız GrowSphere™ MAX, kontrolör olarak tarım sektöründe büyük ilgi gördü. Hassas sulama sistemlerinde su ve gübre akışını düzenleyen GrowSphere™ MAX, sulama pompaları, vanalar, filtreler, dozaj pompaları ve diğer hidrolik bileşenler gibi yerel ve uzaktaki cihazları etkinleştirir. Sistem, bitkilerin her zaman optimal miktarda su ve besin aldığından emin olur.

GS-ONE: Sensör Verilerini Takip Eden Yeni Nesil Ürünümüz
Akıllı tarım uygulamalarının en önemli bileşenini sensörler oluşturuyor. Bu sayede çok çeşitli veriler toplanarak, bitkisel ürünler hakkında birçok detaylı bilgi edinme fırsatı doğuyor. Tabii bu durum daha hassas ve daha doğru sulama uygulamaları yapılmasına olanak sağlarken, birim alandaki verim ve kalite artışı ile üreticiye kazanç olarak geri dönüyor.
2023'ün ikinci çeyreğinde, GS-ONE adını verdiğimiz ürünümüzü sahada üreticilerimizle buluşturduk. Bu ürün özellikle sensör verisini takip etmeye olanak sağlayarak tek başına çalışabilen bir üründür. WorkSpace bulut arayüzü üzerinden sunduğu veriler ile üreticilere hassas sulama konusunda ciddi su tasarrufu sağlamaktadır. Bu adımlarla 2023 yılı için hedeflediğimiz aşamayı başarıyla tamamlamış olduk.