}
Pamukta Damla Sulamanın Verime Etkisi

Pamukta Damla Sulamanın Verime Etkisi

Pamukta damla sulama sistemi kullanmak, üreticilere sadece su tasarrufu açısından değil, verim ve enerji tasarrufu açısından da avantajlar sağlıyor.

Lifli bir bitki olan pamukta verim, koza ağırlığı ve iplik kalitesi anlamına geliyor. Başta sulama olmak üzere; gübreleme, yabancı ot ile mücadele ve toprak işleme; koza ağırlığı ve iplik kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar. Bu yüzden pamuk yetiştiriciliğinde akıllı damla sulama ve gübreleme uygulamaları verime büyük katkı sağlıyor.

İhtiyaca göre sulama ve gübreleme imkânı

Aşırı sulama ya da az sulama, pamuktan istenen verimin alınmasına engel oluyor. Yetiştiriciliğin son döneminde kozaların açılma oranına göre sulama miktarının yavaş yavaş azaltılması gerek. Örneğin pamuk kozalarının %10’u açıldığında sulama miktarı %10 azaltılıp, kozaların %25’i açıldığında son sulamanın yapılması öneriliyor.

Günde 1,5-2 cm büyüyen bir bitki olan pamuğun haftada 10-14 cm büyümesi sağlıklı sulama yapıldığı ve iyi verim alınacağı anlamına geliyor. Salma sulama yönteminde bitkiye verilen su miktarını hesaplamak mümkün olmazken, damla sulamada bitkiye verilen su miktarı, tarla içinde oluşturulan istasyonlarla kontrol edilip miktar ayarlaması yapılabiliyor. Bu sayede bitki boyu ile çiçek miktarı arasındaki oran istenilen düzeyde tutulabiliyor.

 

Etkin gübreleme verimi arttırıyor

Damla sulama sistemlerinin en önemli avantajlarından biri de sulama ve gübrelemenin, her bir bitkinin ihtiyaç duyduğu zaman, ihtiyaç duyduğu miktarlarda yapılabilmesi. Pamuk yetiştiriciliğinde, bitki belirli bir boya geldiğinde tarlaya girilemediğinden dolayı gübrelemenin yapılamaması, yetiştiricilerin karşılaştığı en temel problem denilebilir. Bu doğrultuda, damla sulama ile doğrudan bitkilerin kök bölgesine gübreleme yapılması; gübre maliyetlerini azaltmakla birlikte verimi de maksimuma çıkartmaya yardımcı oluyor.

Kök-bitki gelişim dengesini sağlıyor

Salma sulamada 4-5 bin ton ürün alınırken tarladaki pamuk bitkisinin homojen şekilde büyümesini sağlayan damla sulamayla hektarda 6-7 bin ton ürün alınabiliyor. Üstelik damla sulama sistemini kullanmak üreticilere sadece verim açısından değil, enerji ve su tasarrufu açısından da avantajlar sağlıyor. Verimde %20 civarında artışın yanı sıra topraktaki hava-su dengesini de koruyan damla sulama ile düzenli sulama sayesinde kök-bitki gelişim dengesi de sağlanıyor.

Pamukta damla sulama sisteminin avantajlarını ve özelliklerini, Adana-Ceyhan’da bulunan AGSEN Tarım İşletmeleri İşletme Müdürü Kaya Yağan anlatıyor;

ÜRETİCİDEN DİNLEYİN

Pamukta damla sulama sisteminin avantajlarını ve özelliklerini, Adana-Ceyhan’da bulunan AGSEN Tarım İşletmeleri İşletme Müdürü Kaya Yağan anlatıyor;

PAMUKTA VERİMİNİZİ ARTTIRMAK MI İSTİYORSUNUZ?

PAMUKTA VERİMİNİZİ ARTTIRMAK MI İSTİYORSUNUZ?

Pamuk bitkiniz hakkında konuşalım