Mısırda Damla Sulama Sistemleri
Suyu çok seven bitkilerden biri olan mısırda damla sulama sistemi kullanımı yüksek verimlilik ve daha kaliteli ürün anlamına geliyor. Toprak üstü damla sulama uniformite sağlamasıyla öne çıkarken; mısırda toprak altı damla sulama hastalıklara dayanıklılık, uzun ömürlü kullanım ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sunuyor.

En çok yetiştirilen tahıllar sıralamasında dünyada birinci, Türkiye’de ise üçüncü sırada yer alan mısır, suyu seven bitkilerden biri olarak tanınıyor. Bu yüzden bitkinin verimliliği üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden birini su kullanımı oluşturuyor. Eğer mısıra ihtiyaç duyduğu zaman ve ölçüde su verilmezse, bitki su stresiyle karşı karşıya kalıyor.
Bu stres, mısırın bulunduğu evreye göre farklı oranlarda verim kaybına sebep oluyor. Örneğin 12-16 yapraklı dönemdeyken su stresinden kaynaklı günlük verim kaybı %3’ken; bu oran çiçeklenme döneminde %3,2’ye, tozlaşma döneminde de %6,8’e çıkıyor. Dane kabarma ve süt olum dönemlerinde ise %4,2’lerde seyrediyor.
Öte yandan gereğinden fazla su verilmesi de mısır bitkisinin gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Bu noktada en iyi çözümü, suyun doğru ve etkin kullanımını sağlayan damla sulama sistemleri sunuyor. Bitkinin bulunduğu gelişim evresine göre, her bir bitki kökünün belirli miktarda ve doğrudan suyla buluşmasını sağlayan damla sulama sistemleri, tüm arazi tipleri ve toprak türlerine kolayca uygulanabiliyor.
Mısırda sulama işleminin gerek bitki gerekse arazide her an kontrollü şekilde yapılmasını sağlayan damla sulama sistemi, sulamayla birlikte gübrelemenin de yapılmasına olanak tanıyor. Tıpkı su gibi bitki besinlerinin de kontrollü şekilde verilmesini sağlayan sistem, toprak üstü ve toprak altı damla sulama olmak üzere ikiye ayrılıyor.