}
Banner Şeker pancarında damla sulamanın kök ve yaprak hastalıklarına etkisi

Şeker pancarında damla sulamanın kök ve yaprak hastalıklarına etkisi

Aşırı sulamadan kaynaklanan rutubet ve nem, şeker pancarında birçok kök ve yaprak hastalığına yol açıyor. Bu hastalıklar da ciddi ürün ve verim kayıplarını beraberinde getiriyor. Halbuki damla sulama sistemi kullanarak bu durumun önüne geçmek mümkün.

Sürdürülebilir tarımın anahtarlarından birini suyun kontrollü şekilde kullanılması oluşturuyor. Bitkilere kontrollü uygulanan su ise hastalık oluşumunun engellenmesini sağlıyor. Türkiye için stratejik öneme sahip olan şeker pancarında sıkça uygulanan yağmurlama ve salma sulama yöntemi su kaynaklarının yok olmasına sebep olurken, yaprak ve kök hastalıklarının oluşmasında da en büyük etkenlerden biri. Özellikle şeker pancarı üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı İç Anadolu Bölgesi’nde yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının hızla azalması bunun en büyük örneklerinden. Ayrıca şeker pancarında en fazla görülen hastalıklarının başında gelen yaprak lekesi hastalığı (Cercospora beticola) ve kök çürüklüğü hastalığının (Rhizoctonia) oluşmasında da yine bilinçsiz sulamanın etkisi var.

Verim ve polarda ciddi kayıp yaratıyor

Şeker pancarı yapraklarında yuvarlak lekeler oluşturarak kurumaya ve yaprakların ölmesine neden olan cercospora hastalığı, ürünün kalitesini düşürerek ciddi verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle sıcak havalarda, yağmurlama ve salma sulama ile toprağın tamamının ve yaprakların ıslatılmasından dolayı meydana gelen nemden kaynaklanıyor. Nem oranına bağlı olarak tarlanın tamamında bile görülebiliyor. Damla sulama kullanılan şeker pancarı arazilerinde ise bu risk neredeyse tamamen ortadan kalkıyor. Çünkü damla sulama sistemiyle tarlanın tamamında homojen bir sulama yapıldığı ve yapraklar ıslatılmadığı için hastalık oluşumunu sağlayan koşulların önüne geçilmiş oluyor.

Şeker pancarında en fazla görülen hastalıkların başında gelen yaprak lekesi hastalığı (Cercospora beticola) ve kök çürüklüğü hastalığının (Rhizoctonia) oluşmasında bilinçsiz sulamanın etkisi var.

Münavebe süresini etkiliyor

Şeker pancarı, 4 yıllık münavebe sistemi içinde üretilen bir bitki. Topraktaki besin maddelerinin dengeli kullanılması, hastalık ve zararlılarının çoğalmaması açısından münavebe uygulamaları devlet tarafından da zorunlu tutuluyor. Kök çürüklüğü hastalığı olarak da bilinen rhizoctonia hastalığında ise bu 4 yıllık münavebe süresi bile yeterli olmayabiliyor. Ancak damla sulama sistemi sayesinde bu mantar hastalığının topraktan atılması mümkün. Aynı cercosporada olduğu gibi verim ve polar değerinde ciddi kayıplar yaşatan rhizoctonia, aşırı sulama yapıldığında ortaya çıkıyor. Damla sulama sistemiyle ortamın rutubeti diğer sulama sistemlerine kıyasla daha dengede tutulabildiği için hastalığın görülme riski en aza iniyor. Yağışların fazla olması gibi durumlarda ise alınabilecek en iyi önlem, arazinin devamlı kontrol altında tutulması ve yağmurdan sonra zirai ilaçlamaların zamanında yapılması.

Aynı zamanda şeker pancarında ne kadar uzun süre damla sulama sistemi kullanılırsa tüm bu hastalıklardan bağımsız münavebe süresinin kısalmasını sağlayabilirsiniz. Yapılacak ıslah çalışmalarıyla da desteklendiği takdirde yabancı ot ve hastalıkların zamanla azaldığını ve bir noktadan sonra bittiğini göreceksiniz.

Bizimle iletişime geçin

Bizimle iletişime geçin

Bizimle iletişime geçin, tarlanız hakkında konuşalım.