}
Doğru bir sulama projesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Doğru bir sulama projesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Tarımın temelini oluşturan suyun kaliteli ve verimli kullanımı doğru bir sulama projesi hazırlamaktan geçiyor. Sulamada kullanılacak boru tercihleri, su kaynağının analizi ve arazinin topoğrafik yapısının bilinmesi gibi kriterler de doğru bir sulama projesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken konuların başında.

Arazinin sınırlarının, parsel ve yol durumunun önceden bilinmesi

Doğru bir sulama projesi hazırlarken ilk yapılması gerekenlerin arasında arazinin sınırlarının, parsel ve yol durumunun önceden bilinmesi geliyor. Bu bilgiler sayesinde hazırlanacak harita ile doğru sulama projesi oluşturmak ve üreticinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek mümkün. Bunun için de harita teknikerlerinden yardım alıp, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın parsel sorgu sisteminden veya Google Earth kullanarak arazinin sınırlarını, parsel ve yol durumunun haritasını çıkartmak gerekiyor.

Dikim bilgileri, aralıkları ve yönlerinin hazırlanması

Arazide ekimi yapılacak bitkinin sıra arası ve sıra üzeri mesafesinin, ayrıca dikim yönlerinin üretici ile beraber belirlenip, kurulacak sulama sisteminin en doğru şekilde anlaşılması sağlanıyor. Bu sayede hangi tipte boru kullanımı ve ne tür bir sulama sisteminin kurulacağı anlaşılıyor.

Su kaynaklarının türü, yeri ve debisinin raporlanması

Doğru bir sulama projesinin olmazsa olmazları arasında su kaynağının doğru bir şekilde rapor edilip analiz edilmesi var. Bu noktada kuyu, kanal, havuz ve dere gibi kaynakların durumuna dikkat ederek proje hazırlanması gerekiyor. Su kaynaklarının türü ve debisinin analiz edilmesi ana boru miktarının ve çapının doğru bir şekilde ayarlanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca debisinin hesaplanması da ne kadar miktarda sulama yapılacağının anlaşılmasını sağlıyor. Böylece su kaynaklarının yapısına göre hangi filtrelerin kullanılacağına karar veriliyor. Eğer su kaynağı güneş ile temas etmeyen (kuyu vb.) bir kaynaksa hidrosiklon filtre kullanılıyor. Fakat güneş ile temas eden bir kaynaksa (kanal, dere vb.) gravel filtre, otomatik diskli veya elek filtreler kullanılıyor.

Toprak ve su analizi

Bitkilerin gelişebilmeleri için topraktan yeterli düzeyde besin elementlerini sağlaması gerekiyor. Toprak, birçok mineral maddeyi yapısında bulundursa da besin elementlerinin miktarları her zaman yeterli düzeyde olmuyor. Bu noktada topraktaki bitki besin elementlerinin o ürünü yetiştirmeye uygun olup olmadığını anlamak için toprak analizinin yapılması şart. Ayrıca su analizi ile de kullanılacak suyun tarımsal sulamaya uygun olup olmadığı anlaşılıyor. Bu sayede yetiştirilecek bitkinin doğru toprak ve su ile buluşması sağlanıyor.

Yetiştirilecek bitkinin bölgede kabul edilen su tüketimi

Bitki su tüketimleri bir sulama projesinin en temel verilerinden bir tanesi. Bitkilerde su tüketimi FAO’da belirtilen bitki katsayısı olarak da geçen KC katsayısıyla çok yıllık sıcaklık tahminlerinin çarpılmasıyla bulunuyor. Fakat her bitkinin KC katsayısı farklı. Bu noktada ekim yapılacak bölgenin de sıcaklık verileri farklı olduğundan aynı bitki farklı bölgelerde farklı su miktarına ihtiyaç duyuyor. Bu sayede yetiştiriciliği yapılacak bitkinin su tüketiminin hesaplanması bitkinin gelişimine olumu yönde etki ediyor.

SULAMADA KULLANILACAK BORULARIN NASIL OLACAĞINA KARAR VERİLEBİLMESİ İÇİN ARAZİNİN EĞİM DURUMUNUN SAPTANMASI GEREKİYOR. EĞİMLİ ARAZİLERDE BASINÇ AYARLI BORULAR İLE, DÜZ ARAZİLERDE İSE TEK YILLIK VEYA BASINÇ AYARSIZ BORULAR İLE SULAMA YAPILIYOR.

Arazi eğim durumunun saptanması

Sulamada kullanılacak boruların nasıl olacağına karar verilebilmesi için arazinin eğim durumunun saptanması gerekiyor. Eğimli arazilerde basınç ayarlı borular ile, düz arazilerde ise tek yıllık veya basınç ayarsız borular ile sulama yapılıyor. Bu noktada arazinin eğim durumunun bilinmesi doğru boru seçiminde önemli rol oynuyor. Arazinin eğim durumu ise harita teknikerlerinin yaptığı ölçümler sayesinde ortaya çıkıyor. Aynı zamanda AutoCAD, Netcad veya Google Earth gibi programlar üzerinden de araziye ait topoğrafik bilgiye ulaşılabiliyor. Fakat yine de en doğru bilgi harita teknikerlerinin yaptığı saha çalışmaları ile sağlanıyor.

Altyapı borusu tercihi

Arazinin topoğrafik yapısına bağlı olarak üreticinin de isteklerinin göz önünde tutup bitki türüne göre hangi tip borunun kullanılacağı belirlenebiliyor. En çok tercih edilen borular ise polyester, pvc veya flexnet tipi borular. Flexnet tipi borular sezonluk üretilen bitkilerde, polyester ve pvc tipli borular ise daha çok tarla-bahçe projelerinde tercih ediliyor.

Damla sulama borusu tercihi

Yetiştirilen bitkiye göre hangi borunun kullanılacağına karar veriliyor. Burada en önemli nokta bitkinin su tüketimi, su kaynağının debisi, bölgenin sıcaklık değerleri ve bölgeye özgü alışkanlıkların neler olduğu. Tüm bu bilgiler sayesinde en uygun damla sulama borusu tercihi gerçekleştiriliyor.

Tek/çift lateral tercihi

Lateral tercihinde önemli olan nokta ürünün suya ne kadar ihtiyaç olduğu. Bahçe ziraatındaki ürünlerin çift lateralle sulanması bitkinin gelişimine olumlu yönde katkı sağlıyor. Ancak suya daha az ihtiyaç duyan bitkilerde tek sıra lateral kullanılabiliyor. Özellikle zeytin ve badem gibi suya fazla ihtiyaç duymayan ürünler için üreticiler tek sıra lateral kullanmayı tercih ediyor. Fakat zeytinde sulama periyodisiteyi önlediği için çift sıra lateralin yararı daha fazla oluyor. Kayısı, şeftali ve narenciye ürünlerinde ise bitkinin kök gelişimini dengelemek için çift sıra lateral tercih ediliyor. Fındık gibi çoğunluğu eğimli olan arazilerde yetiştirilen ürünler için de lateralleri toprak altından geçirerek sulama yapılması ürünün verimine doğrudan katkı sağlıyor.

Günlük sulama süresi için bir sınırlama var mı?

Günlük sulama süresi için bir sınırlamanın olması veya olmaması tüm arazinin planlamasının yapılması için bilinmesi gereken önemli bilgilerin başında geliyor. Bazı bölgelerde Devlet Su İşleri ya da sulama birliklerinin oluşturduğu kapalı devre sistemler yüzünden üreticiler günün sadece belli saatlerinde sulama yapabiliyor. Belirlenen saatler dışında üretici su alamıyor. Bu noktada doğru planlamanın yapılabilmesi için o bölgede böyle bir sistemin olup olmadığı bilinmesi gerekiyor.

Başarılı Projelerimiz

50 yılı aşkın proje yönetim uzmanlığımız ile ön tasarım sürecinden uygulama, işletme ve bakım sürecine kadar her zaman yanınızdayız. 

Başarılı projelerimizi inceleyin

6170

“Yaptığım araştırmalarda sulanan antep fıstığı bahçelerinde verimin arttığını duymuştum. Netafim Uniram AS™ damla sulama borusu ile toprak altı sistemi uyguladık. Sonuç muazzam oldu. Dekara 50 kg verim aldığımız fıstık bahçemizde şuan 100-110 kg verim alıyoruz. Biz yaptığımız bu yatırımdan son derece mutluyuz." 

Murat Salih, Üretici, Elektrik Elektronik Mühendisi 

Bizimle iletişime geçin

Bizimle iletişime geçin

Anahtar teslim projelerimiz ile işinizi büyütelim