}
Banner Damla sulama ile gübreleme nasıl yapılır

Damla sulama ile gübreleme nasıl yapılır

Gübreleme, bitki gelişimini etkileyen önemli faktörlerden biri. Doğru gübreleme ile hem üretim maliyeti en aza iniyor hem de ürün verimini yükseltmek mümkün oluyor. Besinleri doğrudan kök bölgesine uygulamayı sağlayan akıllı gübreleme ise bitkiyi hava şartları ve hastalık gibi dış etkenlerden korumaya da yardımcı oluyor.

Türkiye tarım toprakları bitki besin elementleri açısından yeterli zenginliğe sahip değil. Bu nedenle gübreleme uygulamalarının doğru ve yeterli düzeyde yapılması tarımsal üretim için büyük önem taşıyor. Bitki besleme uygulaması yapacak üreticilerin tercih edebileceği birbirinden farklı yöntemler var. Bunlar içerisinde yer alan ve damla sulama sistemleri aracılığıyla yapılan akıllı gübreleme, verim ve maliyet açısından üreticiye büyük katkı sağlıyor.

Su ve gübrenin doğrudan kök bölgesiyle buluşması, bitkinin gelişimine de direkt olarak etki ediyor. Bu uygulamanın adı ise nutrigasyon. Her türlü bitkiye uygulanabilen nutrigasyon sistemi, sulama ve gübrelemenin birleşimi anlamına geliyor. Geleneksel gübreleme yöntemlerinde gübrenin bir kısmı köklerin kapladığı toprak hacmi dışına uygulanarak boşa harcanabiliyor. Damla sulamada ise daha küçük bir alana odaklanarak sulama mevsimi boyunca daha az miktarda gübreyi daha sık aralıklara bitki köklerine uygulamak mümkün oluyor.

Damla sulama ile gübrelemenin avantajları

  • Gübrenin damla sulama ile birlikte uygulanması daha eşit bir dağılım ve daha etkili bir uygulama sağlıyor.
  • Uygulanan toplam gübre dozu çok sayıda ve daha küçük dozlara bölünerek, gübrenin toprakta tutulma oranını ve kullanılabilirliğini arttırıyor.
  • Azot bileşikleri içeren gübrelerde buharlaşma nedeniyle yaşanan kayıpların önüne geçiliyor.
  • Çiçeklenme, meyve oluşumu, meyve dolumu ve olgunlaşma gibi farklı fenolojik dönemlerde besin maddesi oranını değiştirme imkânı sağlıyor.
  • Gübrenin sulama suyu ile birlikte uygulanması ve çeşitli kayıpların önlenmesi sayesinde harcanacak gübre miktarı düşüyor.
  • Damla sulama sisteminde gübre hazırlama ve uygulama maliyetleri geleneksel uygulamalara göre daha düşük olduğu için işçilik maliyeti en aza iniyor.

Gübreleme esnasında dikkat edilmesi gerekenler

Damla sulama ile birlikte yapılacak gübreleme uygulamalarında yalnızca suda çözünebilir gübrelerin kullanılması, sistemin sağlıklı ve düzgün çalışabilmesi için oldukça önemli. Ayrıca sulama suyunun pH seviyesini sistemde çökelti oluşturacak derecede yükselten gübreler gibi bazı gübre türleri, suda çözünebilir olmalarına karşın nutrigasyon sistemi ile kullanılmaya uygun değil. Çünkü kullanılan ekipmanın metal parçalarında korozyona yol açabiliyorlar. Bu nedenle sistem bileşenlerinin mutlaka korozyona dayanaklı olması gerekiyor.

Sıvı gübre enjeksiyonun mutlaka sulama sistemine tam basınç verildikten ve sistem stabilize olduktan sonra başlatılması gerekiyor. Gübre enjeksiyon süresi ise sistem boyutu ve tasarımına göre değişkenlik gösteriyor.

Bitkinin sağlıklı gelişimi ve ürün bolluğu açısından gübrelemenin zamanı da dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Bölgeye ve bitkiye göre değişkenlik göstermekle birlikte bazen tek sefer gübre uygulaması yapılırken bazen de bitkinin gelişme dönemlerinde birkaç uygulama yapılabiliyor. Bu noktada gübrenin erken veya geç verilmesi bitki gelişimini olumsuz etkiliyor. Damla sulama sistemiyle yapılan akıllı gübrelemede ise doğru zamanda ve yeterli miktarda gübreyi su ile beraber bitkinin kökleriyle buluşturmak mümkün oluyor.

Gübre tankı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Gübrelemede öne çıkan bir diğer etken ise gübre tankları. Gübre tankının doğru seçimi verimli bir gübreleme yapabilmenin olmazsa olmazlarından. Gübre tankları gübreyi su ile karıştırmak amacıyla kullanılıyor. Çalışma prensibi ise yeterli miktarda gübrenin tanka konulması ve gübrenin burada çözünerek sulama sistemine enjekte edilmesiyle gerçekleşiyor. Gübre tankı kullanımı şekillerine göre 4’e ayrılıyor:

Hidrolik piston motorlu enjektör: Gücünü sulama sisteminde mevcut bulunan hidrolik basınçtan alıyor ve gübreyi basınçlı sulama hattına enjekte etmek için başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Netafim venturi enjektörü: Enjektör boğazında vakum meydana getirmek üzere sulama sistemindeki fazla basıncı kullanıyor. Oluşan bu vakum, kimyasalların basınçlı sulama hattına etkin biçimde çekilmesini sağlayarak ayrıca bir kimyasal enjeksiyon pompasına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Hidrolik gübre enjektörü: Açık tarlalar, meyve bahçeleri ve peyzaj alanlarında katkı maddelerini değişen su basınç ve debi değerlerinden bağımsız olarak tutarlı miktarlarda enjekte etmek amacıyla yaygın olarak kullanılıyor.

Otomasyonlu gübreleme sistemleri: Çok çeşitli kapasitelerdeki sulama sistemlerine uygun, son derece esnek ve doğru sonuç veren bir dozaj sistemi. Açık tarlalardan bahçeciliğe kadar tüm uygulamaları kapsıyor.

Gübrenin verilme zamanı nasıl belirleniyor?

Sıvı gübre enjeksiyonun mutlaka sulama sistemine tam basınç verildikten ve sistem stabilize olduktan sonra başlatılması gerekiyor. Gübre enjeksiyon süresi ise sistem boyutu ve tasarımına göre değişkenlik gösteriyor. Ancak genel kural, her uygulamanın yarım saatten kısa gerçekleşmesi. Bu kurala ne kadar uyulursa, o kadar doğru bir gübreleme yapılmış oluyor.

Gübreleme işleminin, gerekli miktarda gübre en uzaktaki damlatıcıdan çıkmadan sonlandırılması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus damlatıcı borularının uzunluğu. Ayrıca projenin büyüklüğü ve sistemin tasarımı da gübrenin sisteme verilmesinde önemli rol oynuyor. Tüm bu hesaplamalardan sonra zaman aralıkları belirlenerek enjeksiyon ekipmanlarına göre ayarlama yapılması sistemin doğru çalışmasını sağlıyor. Eğer bu hesaplamaları yapamıyorsanız bir NETAFIM uzmanı ile iletişime geçerek sisteminize özel enjeksiyon süresinin hesaplanması konusunda destek alabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin

Bizimle iletişime geçin

Bizimle iletişime geçin, tarlanız hakkında konuşalım.