Damla sulama ile gübreleme nasıl yapılır
Gübreleme, bitki gelişimini etkileyen önemli faktörlerden biri. Doğru gübreleme ile hem üretim maliyeti en aza iniyor hem de ürün verimini yükseltmek mümkün oluyor. Besinleri doğrudan kök bölgesine uygulamayı sağlayan akıllı gübreleme ise bitkiyi hava şartları ve hastalık gibi dış etkenlerden korumaya da yardımcı oluyor.
Türkiye tarım toprakları bitki besin elementleri açısından yeterli zenginliğe sahip değil. Bu nedenle gübreleme uygulamalarının doğru ve yeterli düzeyde yapılması tarımsal üretim için büyük önem taşıyor. Bitki besleme uygulaması yapacak üreticilerin tercih edebileceği birbirinden farklı yöntemler var. Bunlar içerisinde yer alan ve damla sulama sistemleri aracılığıyla yapılan akıllı gübreleme, verim ve maliyet açısından üreticiye büyük katkı sağlıyor.
Su ve gübrenin doğrudan kök bölgesiyle buluşması, bitkinin gelişimine de direkt olarak etki ediyor. Bu uygulamanın adı ise nutrigasyon. Her türlü bitkiye uygulanabilen nutrigasyon sistemi, sulama ve gübrelemenin birleşimi anlamına geliyor. Geleneksel gübreleme yöntemlerinde gübrenin bir kısmı köklerin kapladığı toprak hacmi dışına uygulanarak boşa harcanabiliyor. Damla sulamada ise daha küçük bir alana odaklanarak sulama mevsimi boyunca daha az miktarda gübreyi daha sık aralıklara bitki köklerine uygulamak mümkün oluyor.

Damla sulama ile gübrelemenin avantajları
- Gübrenin damla sulama ile birlikte uygulanması daha eşit bir dağılım ve daha etkili bir uygulama sağlıyor.
- Uygulanan toplam gübre dozu çok sayıda ve daha küçük dozlara bölünerek, gübrenin toprakta tutulma oranını ve kullanılabilirliğini arttırıyor.
- Azot bileşikleri içeren gübrelerde buharlaşma nedeniyle yaşanan kayıpların önüne geçiliyor.
- Çiçeklenme, meyve oluşumu, meyve dolumu ve olgunlaşma gibi farklı fenolojik dönemlerde besin maddesi oranını değiştirme imkânı sağlıyor.
- Gübrenin sulama suyu ile birlikte uygulanması ve çeşitli kayıpların önlenmesi sayesinde harcanacak gübre miktarı düşüyor.
- Damla sulama sisteminde gübre hazırlama ve uygulama maliyetleri geleneksel uygulamalara göre daha düşük olduğu için işçilik maliyeti en aza iniyor.

Gübreleme esnasında dikkat edilmesi gerekenler
Damla sulama ile birlikte yapılacak gübreleme uygulamalarında yalnızca suda çözünebilir gübrelerin kullanılması, sistemin sağlıklı ve düzgün çalışabilmesi için oldukça önemli. Ayrıca sulama suyunun pH seviyesini sistemde çökelti oluşturacak derecede yükselten gübreler gibi bazı gübre türleri, suda çözünebilir olmalarına karşın nutrigasyon sistemi ile kullanılmaya uygun değil. Çünkü kullanılan ekipmanın metal parçalarında korozyona yol açabiliyorlar. Bu nedenle sistem bileşenlerinin mutlaka korozyona dayanaklı olması gerekiyor.