}

BUĞDAY ÜRETİMİNDE VERİM ARTIRAN ÇÖZÜM: DAMLA SULAMA

Stratejik Besin Maddesi Olarak Buğday

Buğday, gerek Türkiye gerekse diğer ülkeler için en stratejik tarım ürünlerinin başında gelmektedir. İnsan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri arasında dünyada ekim ve üretim bakımından ilk sırada yer alan buğday, aynı zamanda ekim nöbetinin vazgeçilmez ürünlerindendir.

Buğday bitkisi geniş bir adaptasyon yeteneğine sahiptir. Her türlü iklim ve toprak koşulunda yetişebildiği gibi çok sayıda çeşide sahip olmasından dolayı, dünyanın hemen hemen her bölgesinde ekilebilmektedir.

Buğday tanesi uygun besleme değeri, saklama ve işlemedeki kolaylıkları sayesinde birçok ülkenin temel besinidir. Buğday, dünya nüfusuna bitkisel kaynaklı besinlerden sağlanan toplam kalorinin yaklaşık %25'ini sağlamaktadır. Bu oran ülkemizde %60'a ulaşmaktadır.

İklim krizinin neden olduğu kuraklığın beraberinde getirdiği gıda güvenliği ve tedariğindeki sıkıntılar, başta buğday olmak üzere tüm hububat bitkilerinin üretim sürekliliğini çok daha kritik hale getirmiştir.

Buğday yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır.Bu hususların başında gelen sulama ise buğdayın verimli ve sağlıklı yetiştirilebilmesi için çok önemlidir.  Buğdayın sulanması kadar her sulamada verilecek su miktarı da büyük önem taşımaktadır. Çünkü her sulamada yeterli miktarda su verilmezse sulamadan beklenen verim artışı sağlanamaz. Sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleri buğday bitkisinin suya en fazla ihtiyacı olduğu dönemlerdir.

 

Buğdayda Hassas Sulama ve Gübrelemenin Önemi

Yıllık su ihtiyacı 350–650 m³/dekar olan buğdayda, ülkemizde ortalama 350 m³/dekar olan yağış miktarı, bitkinin su ihtiyacının yarısından daha azını karşılayabilmektedir. Ayrıca bu yağışın mevsim içindeki günlere dağılımı da ürün hasat miktarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle damla sulama sistemiyle sulama yapıldığında üretimde ciddi anlamda verim artışı sağlanmaktadır

  • Damla sulama sistemi sayesinde, suyun ve gübrenin buğdayda homojen olarak yayılması, sulama ve gübrelemeyi istediğimiz zaman dilimlerinde ve miktarlarda uygulayabilmek tane sayısında artış sağlar.
  • Damla sulama sistemi kullanılarak birim dekarda 1.000 kg’a kadar buğday tane verimi alınabilmektedir.
  • Yağmurlama sulama sistemine kıyasla damla sulama sisteminde %30’a varan verim artışı, %40 oranında ise su ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
  • Hasat sonrası “saman verimliliği” incelendiğinde yağmurlama sulama ile saman veriminin dekar başına 250–300 kg, damla sulama ile saman veriminin ise dekar başına 550–600 kg aralığında olduğu damla sulamanın yaklaşık %100 oranında artış sağladığı gözlemlenmektedir.
  • Yağmurlama sulama sistemlerinde kullanılan mandallı boru değiştirme ve taşıma işçiliği olmayacağından toprağın sıkışması ve bitkinin zarar görmesi azalacaktır.
  • Üst gübrelemenin de damla sulama sistemi (Fertigasyon) ile yapılmasını önerilmektir.

Bülent CAN, 100 dekar büyüklüğündeki eğimli çeltik tarlasında, Typhoon Plus™ ve Flexnet™'i tercih etti. Damla sulama sayesinde ikinci ürünü alabilmenin avantajını sağladı. 

"Bölge koşulları gereği suyumuz çok çamurlu ve bulanık olmasına rağmen, borularda hiç bir tıkanma yaşamadık. Su,enerjiden yüksek oranda tasarruf ettik, ürün kalitesi ve verim artışımız oldu ancak en önemlisi damla sulamada ikinci ürünü yapma şansımız oldu."  Bülent CAN, Üretici / Balıkesir- Gönen

Bülent Can

Balıkesir - Gönen, Türkiye

NETAFIM ÇELTİK BROŞÜRÜ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

NETAFIM ÇELTİK BROŞÜRÜ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Buğday Hakkında Sık Sorulan Sorular

BUĞDAY TARLANIZA EN İYİ ÇÖZÜM İÇİN DESTEĞE Mİ İHTİYACINIZ VAR?

BUĞDAY TARLANIZA EN İYİ ÇÖZÜM İÇİN DESTEĞE Mİ İHTİYACINIZ VAR?

Bizimle iletişime geçin, bitkinizin ihtiyaçları hakkında konuşalım