}
Yoncada Gübreleme

Yoncada Gübreleme

Sulama ile birlikte yapılan gübrelemenin ürün kalitesi ve verimindeki artışa etkisi toprak altı damla sulama ile birlikte yükseliyor. Randımanlı gübreleme imkânı tanıyan toprak altı damla sulama ile gübreleme, yaprak hastalıklarına da engel olarak yoncada verimi yüzde 30’a kadar arttırıyor.

Sulama ile birlikte gübreleme yani diğer adıyla fertigasyon, geleneksel gübrelemeye göre gübre kullanım etkinliğini yüzde 20-50 arttırıyor. Tüm sulama sistemleriyle birlikte uygulanabilen fertigasyon yoncada en çok toprak altı damla sulama sistemleriyle birlikte verime etki ediyor. Çünkü yağmurlama sulama ile homojen sulama yapılamadığı gibi homojen gübreleme de mümkün olmuyor. Toprak altı damla sulamanın farkı burada ortaya çıkıyor.

Homojen sulama imkanı tanıyan ve direkt köke uygulanan toprak altı damla sulama ile gübreleme daha verimli oluyor. Bitkinin hedef kök bölgesine direkt ulaşan su ve gübre sayesinde bitkinin verimini düşüren yabancı ot gelişiminin, kök ve kök boğazı hastalıklarının önüne geçiliyor.

Toprak altı damla sulama ile gübreleme kolaylığı

Yoncanın sağlıklı olması ve yüksek verim alınması için fosfor ve potasyum eksikliğinin giderilmesi büyük önem taşıyor. Yoncada gübreleme ise çeşitli aşamalardan oluşuyor. Ekimden önce ve daha çok ekimle birlikte taban gübresi uygulaması yapılıyor. Fosfor ağırlıklı taban gübrelemesinin ardından mart sonunda mono amonyum fosfat (MAP) gübresi dekara 3-5 kg arasında uygulanıyor. Mono amonyum fosfat uygulaması yoncanın ekildiği ilk yıl ve sonraki her sezonun başında da tercih edilebiliyor. Her biçim arasında da dekara 10 kg klasik amonyum sülfat gübre uygulaması yapılıyor.

Toprak altı damla sulama ile gübreleme gerekli olduğu zamanlarda kolaylıkla uygulanabiliyor. Toprak altı damla sulama ile gübreleme yapmayan üreticiler ise gübrenin etkili olması için bahar yağmurlarını yakalamaya çalışıyor.

Yonca kendi azotunu üretse de bitkinin gelişimi için yeterli olmadığından amonyum sülfat gübrelemesi yaparak hem toprağın pH’ı düşürülüyor hem de organik madde içeriği arttırılıyor. Bu da toprağın daha zinde ve canlı kalması anlamına geliyor. Toprak analizine göre ihtiyacı belirlenen demir, çinko, manganez gibi iz elementler de yoncada gübrelemenin önemli bir parçası oluyor.
Gübre uygulamalarını tek seferde değil de 3-4’e bölerek uygulanması da verime etki ediyor. Toprak altı damla sulama ile gübreleme yapmak hastalıkların oluşumunu engelliyor. Böylelikle yoncada verim yüzde 30’a kadar artıyor. Üstelik sadece verim değil alınan ürünün kalitesi de farklılaşıyor.

Toprak altı damla sulama ile gübrelemenin avantajları

  • Toprak altı damla sulama ile gübreleme yapmak hastalıkların oluşumunu engelliyor.
  • Bitkinin hedef kök bölgesine direkt ulaşan su ve gübre sayesinde bitkinin verimini düşüren yabancı ot gelişiminin, kök ve kök boğazı hastalıklarının önüne geçiliyor.
  • Yoncada verim yüzde 30’a kadar artarken sadece verimin değil ürünün kalitesi de yükseliyor.
TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Uzman ekibimizle görüşmek için bizimle iletişime geçin