}
Yoncada sulama sistemleri

Yoncada sulama sistemleri

Derin kök yapısına sahip çok yıllık bir yem bitkisi olan yonca, tek yıllık bitkilere kıyasla üretim maliyetinin düşüklüğü ve yüksek yem değeriyle hayvancılık için önem taşıyor. Kullanılan sulama sistemleri de yoncanın verimliliği üzerinde büyük rol oynuyor; özellikle de toprak altı damla sulama.

Tarla bitkileri arasında yer alan yonca, yıl içinde birden fazla hasat edildiğinden gelişimi için en çok suya ihtiyaç duyan ürünlerden biri. Bu ihtiyacı karşılamak içinse salma sulama, yağmurlama sulama ve toprak altı damla sulama sistemleri kullanılıyor.

Bu yöntemler arasında ise özellikle toprak altı damla sulama, verimlilik ve kalite konusunda sağladığı avantajlarla ön plana çıkıyor.

Yoncada damla sulamanın avantajları

Su ve besin maddelerini sık sık ve küçük dozlarda uygulayarak bitkinin gelişimini hızlandıran damla sulama sistemi, su ihtiyacı çok olan bitkilerde daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Bitkileri geliştirmek için en verimli su ve besin maddesi dağıtım sistemi olması sayesinde bitkinin ihtiyacı olan su ve besinleri direkt kök bölgesiyle buluşturuyor. Üstelik bunu tam da olması gereken zamanda yapıyor.

Bu sayede kullanılan su, enerji, bitki besleme ve koruma ürünlerinden tasarruf sağlarken, herhangi bir topraktan daha yüksek verim elde edilmesine yardımcı oluyor.

Yoncada toprak altı damla sulama farkı

Yoncanın ihtiyaçlarına en etkili yanıtı ise toprak altı damla sulama teknolojisi veriyor. Yıllar içerisinde geçirdiği değişimle toprak üstü damla sulamadan ayrılan sistem, son yıllarda Türkiye’de de trend olmuş durumda. Özellikle de yonca ve mısır gibi tarla bitkilerinde.

Biçimden hemen sonraki dönemde çok hızlı gelişim gösteren yonca bitkilerinde tarla kuruma evresine girdiği için geleneksel sulama yöntemlerinin uygulanması mümkün olmuyor. Bu noktada devreye giren toprak altı damla sulama sistemi toprak yüzeyini ıslatmadığı için tarla kururken bile sulama yapılabiliyor. Bitkinin büyümesini hızlandıran bu uygulama sayesinde biçim sayısında yılda 1 ila 3 biçim arasında artış yaşanıyor.

Toprakaltı damla sulama ile yonca üretiminde yılda 1 ila 3 biçim artış sağlayabilirsiniz.

Yoncada kullanılan toprak altı damla sulama yönteminin bir diğer avantajı, sadece hedeflenen kök bölgesinin sulanıyor olması. Böylece toprak üstünde yabancı ot gelişimi engellenirken, tarlanın her yerine eşit dağılan su sayesinde uniform bitki gelişimi ile alınan verim artıyor.

Toprağın geniş zamana yayılarak sulanması ise geniş toprak kütlelerinin ince parçacıklarla dolmasını önleyerek toprağın havalanmasını sağlıyor. Böylece yonca yetiştirilen arazide toprağın kalitesi de en yüksek seviyede tutulmuş oluyor.

Su ve gübre aynı anda veriliyor

Toprak altı damla sulama sistemi bitkinin hızlı gelişime yatkın olduğu dönemde sulama ile birlikte gübreleme imkânı da sağlıyor. Direkt köklere ulaşan su-gübre solüsyonu gübrelemenin de verimliliğini arttırıyor.

Sulama sistemlerinin serme ve toplama işlemi maliyetini de ortadan kaldıran sistem sayesinde yağmur, kar, güneş veya kuş gibi yüzey zararlılarının ekipmanlara vereceği zarar engellenmiş oluyor.

Bu noktada sistemin teknik kurulumu da büyük öneme sahip. Yoncada toprak altı damla sulama sistemi kurulurken hat çekme mesafesine göre 16 mm ve 22 mm çapındaki borular tercih ediliyor. Toprak yapısına bağlı olarak borularda 1-1,6 litre/saat debili ve 40-50’de bir damlatıcısı olan modeller kullanılıyor. Lateral arası mesafe 1 metre iken, gömme derinliği ise 25-40 cm arasında değişiyor.

 

 

Yonca tohum üretimi yapılan tarlalarda yağmurlama sulamadaki gibi tohum ıslanmadığından tohumun verim ve kalitesi artıyor.

Kullanılan sudan elde edilecek tasarruf da hiç azımsanmayacak ölçüde: Toprak altı damla sulama sayesinde suyun kısıtlı olduğu yerlerde yüzde 50’ye varan su tasarrufu sağlanabiliyor.

İleri kontrol ve otomasyon teknolojileri kullanılan toprak altı damla sulama sistemi ile üreticiler herhangi bir elle müdahaleye ihtiyaç duymadan sistemi yönetip, bitkiye ihtiyacı olan su ve bitki besin maddesini iletebiliyor.

Özetle; yonca üretiminde fark yaratan toprak altı damla sulama sistemi hem bitkinin hem üreticinin tüm beklenti ve ihtiyaçlarını aynı anda karşılaması sayesinde, bütün sulama yöntemleri arasında açık ara liderliği elinde bulunduruyor.

Üreticiden Dinleyin

Yoncada toprak altı damla sulamanın avantajlarını, Konya-Karapınar’da yonca yetiştiriciliği yapan Kadir Kalkan’ın deneyimlerini anlattığı videoda da izleyebilirsiniz.

YONCA VERİMİNİZİ Mİ ARTTIRMAK İSTİYORSUNUZ?

YONCA VERİMİNİZİ Mİ ARTTIRMAK İSTİYORSUNUZ?

Bizimle iletişime geçin, yoncanız hakkında konuşalım