}
Cevizde Damla Sulama

Cevizde Damla Sulama

Ceviz üzerine yapılan araştırmalar verimliliğe etki eden en önemli faktörlerden birinin sulama olduğunu gösteriyor. Özellikle de ceviz bahçelerinde damla sulama sisteminin kurulumu hem avantajları hem de kullanım kolaylığıyla giderek daha fazla üreticinin tercihi oluyor.

Türkiye cevizin anavatanı olmasına rağmen henüz üretim miktarı istenen seviyeye ulaşmış değil. 2000 yılında 3,5 milyon olan meyve veren ceviz ağacı sayısı, bugün 9 milyona yaklaşmış durumda. Bu rakam her yıl artmaya devam ediyor. Bugün miktarı 200 bin tonu geçen üretim için her sene daha fazla alan ceviz tarımına ayrılıyor, yine de üretim artışı tüketimi karşılamaya yetmiyor. Bu da ceviz yetiştiriciliğine olan ilginin hiç azalmaması demek.

Türkiye pazarında özellikle kabuğu ince, açık renkli ve iri tipte chandler cinsi cevize yönelik talep oldukça fazla. En önemli kıstas ise verimliliği mümkün olduğunca yüksek tutmak. Bunun için de sulama büyük önem taşıyor. Özellikle modern ceviz bahçelerinde sulama konusu olmazsa olmazlardan birini oluşturuyor.

Cevizin su ihtiyacının karşılanmasında özellikle meyvelerin gelişme, büyüme ve iç doldurma dönemi olan ilkbahar ayları oldukça kritik.

Cevizde Sulama İlkbaharda Başlıyor

Cevizin su ihtiyacı; bitkinin yaşı, toprak yapısı, iklim şartları gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte iri yapılı ve yaygın dallanma özelliğine sahip olan ceviz ağaçlarında, yaprak yüzeylerinin de oldukça geniş olması, terleme dolayısıyla su kaybını arttırıyor. Bu da cevizde sulamanın önemini birkaç kat daha yükseltiyor.

Cevizin su ihtiyacının karşılanmasında özellikle meyvelerin gelişme, büyüme ve iç doldurma dönemi olan ilkbahar ayları oldukça kritik. Bu dönem yaşanacak olası bir susuzluk hali önce meyvenin gelişimini durduruyor, ardından iç doldurmasını engelleyerek kalite ve verimde düşüklüğe yol açıyor. Ayrıca topraktaki nem oranı da bu açıdan oldukça önemli. Eğer meyvenin gelişim döneminde toprakta yeterli nem yoksa, meyvede iç büzüşmesi, kararması ve meyve içinde lekelenmeler meydana gelebiliyor.

Cevizde Damla Sulamanın Avantajları

Tam verim çağındaki bir ceviz bahçesinde, sezonun yağış durumuna göre değişmekle birlikte 1200-1350 mm arasında seyrediyor. Sulama periyodu ise ilkbahar aylarıyla başlayıp, hasat sonuna dek sürüyor. Sulama şekli karık sulama, yağmurlama sulama ve damla sulama olarak değişebilirken; ceviz verimi için en iyi çözümü damla sulama sistemi sunuyor.

Bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun doğrudan kök bölgesine verilmesini sağlayan damla sulama sistemi, doğru zamanda ve gereken miktarda sulama yapılmasına olanak tanıyor. En büyük artıların biri, en az kayıpla uniform sulamaya imkan vermesi. Bir diğeri ise sulamanın yanında cevizde gübrelemeye de fırsat sunması.

Avrupa Elektronik ve Tarımsal Ürünler Genel Müdürü Ahmet Yazıcıoğlu’nun, Edirne-Uzunköprü’deki 300 hektarlık ceviz bahçesine kurduğu damla sulama sistemine dair deneyimlerini dinleyebilirsiniz;

Cevizde damla sulamaya dair merak ettiğiniz her şey için